top of page

Bel Kayması Ameliyatı Nedir?


Bel Kayması Ameliyatı Nedir?
Bel Kayması Ameliyatı Nedir?


Bel kaymasının ameliyatı, vücudun dik formunu oluşturan omurga yapısının herhangi bir neden ile bozulması sonucu yapılan bir müdahaledir. Birbirini bir çizgi üzerinde takip eden kemiklerden oluşan omurganın bozulması genelde yanlış bir hareket nedeniyle gerçekleşir. Bozulma durumu omurganın üst tarafından bulunan kemiklerin alt tarafta yer alan kemiklere göre kaymaya başlamasıyla son bulur. Kayma hareketleri öne ya da arkaya doğru meydana gelebilir. Tıp dilinde spondilolistezis denen bu vaka bel kayması ameliyatı ile tedavi edilir.

Bel Kayması Durumu Neden Meydana Gelir?


Bel kaymasının meydana gelmesi iki farklı şekilde mümkündür. Bunlardan ilki omurga doğuştan gelen durumlardır. Doğum esnasında meydana gelen çeşitli komplikasyonlar ya da vücut yapısı ile alakalı yapısal sorunlar bu hastalığın doğuştan gelen nedenleridir. Bel kayması bazı hastalıklar nedeni ile de ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Bu hastalıklar arasında kemik iltihaplanması, kireçlenme ya da sıvı oluşumu gibi durumlar yer alır. Hastalıklardan dolayı meydana gelen bel kayması durumu sıklıkla görülen durumlar arasındadır.


Bel kaymasının sonradan meydana geldiği durumlar sıklıkla görülür. Sonradan meydana gelen bel kayması vakaları daha çok sakatlık üzerinden gerçekleşir. Özellikle spor esnasında kaldıran ağırlıkların vücuda oranla fazla olması ya da yapılan bazı ani hareketler bel kayması durumunu ortaya çıkarabilir. Bununla beraber futbol ya da basketbol gibi spor dallarında yapılan çeşitli hareketler de bel kayması durumunu ortaya çıkarabilen durumlar arasında gösterilebilir.

Bel Kayması Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?



Bel kayması ameliyatının zamanı, oluşan bel kayması sorunu göz önüne alınarak yapılır. Bel kaymasının hangi derecede olduğu, rahatsızlığın neden meydana geldiği gibi çeşitli durumlar ameliyatın ne zaman yapılacağı ile ilgili fikir verir. Bazı bel kayması vakaları hastada herhangi bir şikâyete yol açmaz. Gündelik hayatı aksatacak ağrılara yol açmayan bu durumlar genel olarak çeşitli sağlık kontrolleri sırasında rastgele bir şekilde ortaya çıkar. Böyle vakalarda ameliyattan daha çok ileride meydana gelebilecek sorunlara tedbir olarak egzersiz önerilir.


Ameliyata geçmeden önce bel kayması için tavsiye edilen ilk tedavi yöntemleri ilaç ya da fizik tedavi ile yapılan müdahaledir. Ağrı şikayetinin çok yüksek olduğu durumlarda buna göre bazı uygulamalar yapılır. Ağrıyı gidermesi amacıyla epidural kortizon, proloterapi ve radyofrekans tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı vakalar için cerrahi yönteme başvurulur. Bel kayması ameliyatı, bel kayması vakaları için başvurulan son noktadır.

Bel Kayması Ameliyatı Yapılmazsa Ne Olur?


Bel kaymasının ameliyatı yapılmazsa hasta şiddetli bir şekilde ağrı hissetmeye başlar. Daha sonra belden aşağısı için çeşitli sorunlar meydana gelir. Bu durumlar hissizlik, eklem ağrısı ve kamburluk gibi çeşitli sorunlardır. Aynı zamanda idrarı tutamama ve cinsel isteksizlik durumları da ortaya çıkar. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise kısmi felç gibi son derece ciddi sağlık sorunları kendini göstermeye başlar.


Bel Kayması Ameliyatı Ne Şekilde Yapılır?


Bel kayması ameliyatının yapılması ortopedi ya da beyin ve sinir cerrahisi alanları ile sağlanır. Genel olarak 45 dakika ile 1 saat arasında değişen bir süre içinde yapılır. Fıtık sorunu olan hastalar için bu süre artış gösterir. İlk olarak omurilik ve sinirler üzerinde yer alan baskının kaldırılması amaçlanır. Bunun için kemik dokusuna ameliyat ile birlikte törpülenme ya da çıkarılma işlemleri uygulanır. Aynı zamanda kemiklerin birbirine denk gelecek bir biçimde düzgün ve dengeli bir şekilde duracağı biçimde bir ayarlama yapılır.


Omurga kemiklerinin dengeli bir şekilde kalması için vidaya benzer sabitleyici sistemlere başvurulur. Ameliyat sonrası kemiklerin düzgün kaynaması için bel korsesinin kullanılır. Daha sonra bel ve karın kaslarına yönelik çeşitli egzersizlere başvurulur.

Bel Kayması Ameliyatı Sonrası Ne Olur?



Bel kayması ameliyatından sonra hasta odaya alınır. Bir süre doktor tarafından hastanın sağlık durumu gözlemlenir. Herhangi bir komplikasyon meydana gelmezse 1 ya da 2 günden sonra taburcu işlemleri yapılır. Bel kayması ameliyatı sonrası uyulması gereken bazı noktalar bulunur. Hasta kendi bakımına dikkat etmezse iyileşme süreci tamamlanmayacağı gibi çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bel kayması ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir:


Antibiyotik


Bel kayması ameliyatından sonra kullanılmak üzere doktor tarafından reçete edilir. Verilen doz ve sıklıkta kullanılması gerekir. Antibiyotik kullanımının aksatılması ya da yarım bırakılması gibi durumlar antibiyotik etkilerinin ortaya çıkmamasına neden olur. Bu kişilerde antibiyotiğe karşı direnç oluşabileceği için iyileşme süreci zora girer.

Korse


Bel kayması ameliyatından sonra korse uygulaması zorunluluğu bulunur. Bu sayede iyileşme süreci daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde geçer. Günlük hareketlerde rahatlama sağlamasının yanı sıra ağrı hissi önemli ölçüde azalır. Yaklaşık olarak 3 ay boyunca kullanılması gerekir.


Fizik Tedavi


İyileşme sürecine destek olması amacıyla çeşitli egzersizler uygulanabilir. Bu egzersizlerin temel amacı zayıf bağ ve dokuların güçlendirilmesi yönündedir.

Comments


bottom of page