Bademcik İltihabı Evde Tedavi hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bir araya getirdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!
Bademciklerin enfekte olması sonucunda bademcik iltihabı gelişmektedir. Bademcik iltihabı bakteriyel ya da virüs enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır.
Yutkunma sırasında ağrı, yüksek ateş, bademciklerin şişmesi, sesin kısılması, ağız kokusu, boğaz ağrısı ve kulakta ağrı gibi semptomlar bademcik iltihabında görülür.
İltihaba neden olan viral enfeksiyonlar genelde kendi kendine geçse de bakteriden kaynaklanan iltihaplanma için antibiyotik kullanılmaktadır. İbuprofen ve anti-inflamatuar ilaçları kullanmak da semptomların azalmasına ve hafiflemesine yardımcı olur.
Semptomların hafiflemesi ve azalması için ilaç yerine bir sürü yöntem uygulanabilir.
Bademcik İltihabı Evde Tedavi Yöntemleri
Tuzlu su ile gargara
Tuzlu su ile gargara yapmak iltihaplanma ve şişme sonucu oluşan ağrının azalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca tuzlu su yayılan iltihabı azaltır ve enfeksiyonları tedavi eder.
Yaklaşık yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ekleyin. Tuz eriyinceye dek karıştırmaya devam edin. Ardından bu su ile en az 40 saniye boyunca gargara yapın.
Meyan köklü pastil
Pastil emmek boğaz ağrılarının iyileşmesine yardımcı olur. Ancak her pastilde aynı bileşenler bulunmamaktadır. Örneğin bazı pastillerde anti-inflamatuar özellikler bulunan bileşenler bulunmaktadır. Meyan köklü pastiller boğazdaki şişliklerin ve rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olan anti-inflamatuar bileşen bulunur.
Pastillerin boğulma riskine olmasından dolayı çocukların kullanması için çok fazla önerilmez. Pastil yerine, küçük yaştaki çocuklar için genellikle boğaz spreyinin kullanılması tercih edilmektedir.
Ballı ılık çay
Çay gibi sıcak içecekler bademcik iltihabının semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bal gibi güçlü anti bakteriyel özelliklere sahip gıdalar çaya eklenip kullanılabilir. Bu anti bakteriyel gıdaların kullanımı enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
İyileşmek için çayı sıcak yerine ılık bir şekilde içmenizi öneririz. Ayrıca zencefil çayı güçlü bir iltihap önleyiciyken rezene çayı ise ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Dondurma ve buz parçaları
Soğuk gıdalar kullanmak bademcik iltihabı semptomları olan ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olmaktadır. Dondurma, buz, donmuş yoğurt ve buzlu su içmek diğer yöntemler kadar etkili olabilmektedir. Donmuş gıda ya da buz parçalarını her yaş grubundan insan emebilir.
Nemlendiriciler
Bademcik iltihabı ya da hava kuruluğu boğazın ve ağzın kurumasına neden olur. Bulunduğunuz ortamda nemlendirici cihazların bulunması boğaz ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Kuru hava boğazı tahriş etmeye başlar. Soğuk buharlı nemlendirici cihazlar, özellikle bademciklerin iltihaplanmasına neden olan virüsler için fayda sağlar.
Nemlendirici cihazları gece uyurken açık tutmanız semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Nemlendirici cihazlara sahip olmadığınız takdirde duş sırasında banyoda oluşan buhar altında bir müddet beklemek semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Doktor kontrolü ne zaman yapılmalıdır.?
Bazı ciddi semptomların tedavi edilmesi için doktor muayenesi gerekir. Boğaz ağrısına neden olan bakteriyel enfeksiyonların tedavi edilmesi için antibiyotik gerekmektedir. Antibiyotikler reçeteli satıldığı için doktora muayene olmak gerekir.
Aşağıdaki semptomların bir kombinasyonunu yaşıyorsanız, doktorunuzu görmek için randevu almalısınız:
Yüksek ateş, 24 saatten fazla süren boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma esnasında ağrı ya da zorluk çekme, vücutta kırgınlık, lenf düğümlerinin şişmesi ve çocuklarda huzursuzluk yaşanması gibi semptomların bir ya da daha fazlasının yaşanması durumunda doktor kontrolü gerekir.
Bu semptomlar genellikle bakteriyel enfeksiyonlar olduğu için antibiyotik ile tedavi edilmektedir.
Son olarak
Bademcik iltihaplarının birçoğu maksimum 5 gün içinde iyileşme gösterirken virüsten oluşan iltihaplanmalar bol sıvı ve dinlenme ile 10 günde iyileşir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan bademcik iltihaplanmasının iyileşmesi sırasında antibiyotik kullanarak 1 hafta içinde iyileşebilir.
Reçeteli ilaç kullansanız bile, diğer yöntemlerin uygulanması vücudun hızlıca iyileşmesine yardımcı olabilmektedir.
Eski zamanlarda sık sık yapılsa da günümüzde nadir durumlarda dolayı bademcikler ameliyatla (tonsillektomi) alınmaktadır. Bu ameliyat kısa sürer ve gün içinde hasta taburcu edilir. Birçok insan 10 gün içinde kesin iyileşme gösterir.
Comentarios