Tonsillit (Bademcik İltihabı) Ne Kadar Bulaşıcıdır? sorusunun cevabını bu yazımızda sizin için açıkladık. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!
Bademcik İltihabı Bulaşıcı mıdır?
Bademcik İltihabı, halk dilinde bademcik iltihaplanması en çok çocuklarda ve gençlerde görülmektedir.
Bademcik, boğazın arkasında bulunan, oval şekilli olan iki küçük yumruya denilir. Ağızdan ve burundan alınan mikropların depolandığı bu yumrular vücudun enfeksiyonla savaşmasında görev almaktadır.
Bademcik iltihaplanmasına çeşitli enfeksiyonlar neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar bulaşıcıdır, başkalarına yayılabilmektedir. Bulaşıcı enfeksiyonlar bakteriyel ya da viral olmaktadır.
Bulaşma olasılığı, bademcik iltihaplanmasına neyin neden olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Genelde semptomlar gelişmeye başlamadan ilk 24 ila 48 saat içinde bulaşıcılık olur. Ayrıca semptomların kaybolmasına kadar da bulaşıcılık devam edebilir.
Bademcik iltihaplanması hakkında bilgi edinmek için sizin için yazdığımız yazımızı okumaya devam edin.
Bademcik iltihabı nasıl yayılmaktadır?
Bademcik iltihabı, bademcik enfeksiyonu olan birinin hapşırması ya da öksürmesi sonucu solunum damlacıkları havaya yayılır, solunan hava yüzünden bulaşıcıklık gerçekleşir. Bademcik enfeksiyonu olan biri ile yakın temas sonucunda da bulaşabilmektedir.
Kirli ve bakteri bulunan bir nesne teması sonucunda da bademcik iltihaplanması olabilir. Örneğin, kirli bir kapı koluna dokunduktan sonra elinizin yüze, burna ve ağıza temasında iltihaplanma olabilir.
Bademcik iltihaplanması her yaşta gelişebilse de en fazla gençlerde ve çocuklarda görülür. Okul çağında olan gençler ve çocukların başka insanlarda temas halinde olması, iltihaplanmaya neden olan mikropların taşınmasına neden olabilir ve bu yüzden de bademcikler iltihaplanabilir.
Ayrıca, bademciklerin işlevselliği yaşla beraber azalmaya başlar. Bu durumda bademcik iltihaplanmasının neden yetişkinlerde daha az görüldüğünü açıklamaktadır.
Kuluçka dönemi nedir?
Mikropların vücuda alındığı zaman ile semptomların gelişmeye başladığı zaamn aralığına kuluçka dönemi denir.
Bademcik iltihabının kuluçka dönemi genellikle 2 ile 4 arasında sürmektedir.
Mikroba maruz kaldıktan sonra semptom göstermeniz bademcik iltihaplanması görüleceği anlamına gelmez.
Bademcik iltihabı belirtileri nelerdir?
Bademciklerin üzerinde sarı ya da beyaz lekelerin bulunması, yüksek ateş, yutkunma sırasında ağrı, balgamlı öksürük, boğaz ağrısı, sesin cızırtılı olması, boyundaki lenf düğümlerinin büyümesi, yorgunluk ve bitkinlik, ağızda koku olması ve bağ ağrısı bademcik iltihabının semptomlarıdır.
Semptomlar ilk 2 ila 3 gün içinde ciddi şekilde kötüleşse de genellikle bir hafta içinde iyileşme gerçekleşir.
Bademcik iltihabının yayılmasını önlemek
Aşağıdaki önlemler ile bademcik iltihabının yayılmasını önleyebilirsiniz:
Semptomların görüldüğü sırada evden çıkmayın. Semptomlar geçene kadar bulaşıcılık olasılığı yüksektir.
Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra buruna, ağıza ya da yüze dokunmadan önce ellerinizi dezenfekte edin
Öksürürken ya da hapşırırken, mendil ya da dirseğin iç kısmın kullanın. Sonrasında dirseğin iç kısmını temizleyin.
Hijyen sayesinde bademcik iltihaplanmasını önleyebilirsiniz.
Yemek yemeden önce, tuvaleti kullandıktan sonra buruna, yüze ya da ağıza dokunmadan önce ellerinizi bol sabunla yıkayın.
Çatal, kaşık ve bardak gibi kişisel eşyaları yakın çevre ile paylaşmamaya çalışın.
Bademcik iltihabına ne iyi gelir?
Bakteriyel enfeksiyondan dolayı bademcik iltihaplanması gerçekleşmişse, doktorlar tedavi için antibiyotik tedavisi önermektedir. İyileşmeye başlansa bile antibiyotiğin söylendiği kadar kullanılmasına devam edilmelidir.
Antibiyotik kullanmak, viral enfeksiyondan kaynaklanan bademcik iltihaplanması için etkili olmaz. Viral enfeksiyondan dolayı gelişen bademcik iltihaplanmasına bol bol dinlenmek, su ve bitki çayları tüketmek, şekerli ya da kafeinli içeceklerden uzak durmak, yüksek ateş ve ağrının azalması için ibuprofen ve asetaminofen kullanmak, boğaz ağrısını geçirmek için tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz pestili emmek ve hava nemlendirici makineler kullanmak semptomların azalmasına yardımcı olmaktadır.
(Reye sendromuna neden olduğu için çocukların ve gençlerin aspirin kullanmaması gerekmektedir.)
Yukarıda uygulanan tedaviler, bakteriyel enfeksiyondan dolayı gelişen bademcik iltihaplanması içinde faydalı olmaktadır.
Bazı vakalarda doktorlar bademciklerin ameliyatla alınmasını tercih eder. Bu ameliyat iltihaplanmanın sık sık gerçekleşmesi ya da solunum güçlüğü gibi komplikasyonların gelişmesi durumlarında olur.
Bademciklerin alınması (tonsillektomi), genel anestezi ile yapılan kısa süren bir prosedürdür.
Ne zaman muayene olmak gerekmektedir.
Bademcik iltihaplanması hafif olup bir hafta içinde iyileşme gösterse de nefes almada güçlük çekerseniz, şiddetli acılar yaşarsanız, üç gün boyunca yüksek ateş inmezse, yüksek ateşle birlikte döküntüler başlarsa, yutma güçlüğü yaşanırsa ya da boğaz ağrısı iki günden fazla sürerse tıbbi müdahale gereklidir.
Özet
Bademcik iltihaplanması, bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardan dolayı oluşmaktadır. En fazla gençlerde ve çocuklarda görülmektedir.
Bademciklerin iltihaplanmasına neden olan enfeksiyonlar bulaşıcı olmaktadır. Bu enfeksiyonlar hava yoluyla ya da kontamine nesnelerden kapılabilmektedir. Semptomlar görülmeye başlanmadan 2 gün önce ile semptomların kaybolmasına kadar bulaşıcılık görülmektedir.
Teşhis konulan hastaların, 24 saat boyunca antibiyotik kullanması ve ateşin düşmesi durumunda bulaşıcılık olmaz.
Bademcik iltihabı hafif geçer ve en az 1 hafta içinde iyileşir. İltihabın ya da komplikasyonların tekrarlaması durumunda bademcik ameliyatı gerekebilir.
Comentarios