En iyi protez ayak ve bacak seçenekleri arasında günümüzde gelişen teknoloji ile oldukça başarılı tasarımlara imza atılmıştır. Bu sayede yürüme sorunları yaşayan pek çok kişinin protez bacak ile yürümeleri sağlanmaktadır. Koşma, yürüme ve diğer faaliyetlerin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için protez tercihleri son derece önemlidir. Farklı nedenlereler bacaklarını kaybeden hastaların protez yardımı ile yeniden yürümeleri sağlanmaktadır.
Bacak protezleri kapsamında günümüzde gelişen teknoloji sayesinde çok daha etkin modeller üretilmeye de başlanmıştır. Birçok farklı nedene bağlı olarak bacaklarını kaybeden hastaların yeniden yürümelerinin sağlanması için bu protezlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bacak protezi kullanımı ile hastaların günlük yaşama katılmaları mümkündür.
Bacak Protezi Hangi Durumlarda Yapılır?
Proteze bacak kullananlar birçok farklı nedene bağlı olarak uzuv kaybı yaşayan kişilere uygulanan bir yöntemdir. Bu kapsamda kazalara bağlı olarak yaşanan kayıplar ilk sırada yer alır. Öte yandan damar hastalıkları, diyabet ve tümörlere bağlı olarak yaşanan kayıplar da etkilidir. Yürüme ve günlük aktiviteleri gerçekleştirmeleri için hastaların yapay uzuv yardımıyla bu faaliyetlerini yerine getirmeleri sağlanabilir.
Bacak kesilmesine neden olan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin bu protezler yardımıyla yürümeleri sağlanabildiği gibi araç kullanma gibi birçok farklı aktiviteyi de gerçekleştirmeleri sağlanabilmektedir. Uzuv kaybının niteliğine göre farklı protez çeşitleri bulunur. Hasta durumuna göre en uygun protez tipi seçilerek işlem yapılır.
Uzuv Kaybından Ne Kadar Sonra Protez Takılır?
Bacak kesildikten sonra ampütasyon seviyelerine göre protez uygulamaları yapılabilir. Bu kapsamda hastaların genelden 7 – 10 gün içinde ağrıları azalmaktadır. 3 – 4 hafta içinde ise ameliyat yaraları kapanmaktadır. Operasyonlardan 2 – 3 ay sonra ise hastalara protez uzuvlar uygulanabilir. Teknolojik gelişmelere bağı olarak günümüzde birçok farklı yeni nesil protez çeşidi sayesinde hastaların yapay uzuvlarıyla da gündelik birçok aktiviteyi sorunsuz şekilde gerçekleştirmeleri sağlanmıştır. Bacak protezi uygulamalarında protez tercihleri ve uygulamalar uzuv kaybının seviyelerine göre belirlenecektir.
Protez Bacak Çeşitleri Nedir?
Protez çeşitleri oldukça fazladır. Diz altı protez uygulamalarında yaşanan uzuv kaybının niteliğine göre hastalara en uygun olan protezler uygulanmaktadır. Bu kapsamda diz altı protez bacak çeşitleri arasında şunlar ilk sırada yer alır:
Aktif Vakum Sistemli Protezler
C Leg 4 Mikro İşlemcili Protezler
Kişiye Özel Silikon Protez Ayak
Karbon Ayak
Silikon Liner
Karbon Soket vb.
Protezlerin uygulanmasında doktor tavsiyelerine uyulması önemlidir. Kazalar dışında diğer rahatsızlıklara bağlı olarak uzuv kaybı yaşayacak kişilerin erken teşhis ile çok daha verimli bir protez uygulamasından yararlanması sağlanabilir. Kişiye özel hazırlanacak protezler ile uzuvlarını kaybeden bireylerin gündelik yaşamlarına yeniden aktif şekilde dönebilmeleri için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ameliyat olduktan sonra ortalama 2 – 3 ay sonrasında protez uygulamalarına başvurulabilir. Protez çeşitlerine göre kullanımları ve bakımları da farklılık gösterecektir.
Protez Bacak Fiyatları Ne Kadar?
Protez bacak fiyatları çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Öte yandan diz altı protezler için devlet ödemesi bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen ödeneklerden de yararlanarak uzuv kaybı yaşayanların protez uygulamalarından faydalanmaları mümkündür. SGK protez bacak ödemeleri kapsamında sigorta durumu da önemlidir.
Bacak protezlerinin fiyatları belirlenirken hangi malzemelerden üretildiği gibi temel etkenler fiyatların belirlenmesinde etkilidir. Farklı tipte protez uygulamaları yapılabildiği için fiyatlar günümüzde her bütçe için uygun hale gelmiştir. Bacak protezi ile uzuvlarını kaybeden hastaların normal yaşantılarına dönebilmeleri için gelişmiş teknolojiler de son dönemde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu sayede hastaların uzuv kaybından önceki hayatlarına tam anlamıyla dönmeleri sağlanabilmektedir.
Comentarios