Asperger Sendromu Nedir? Otizmden Farkı, Semptomlar ve Tedavisi hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik.
Asperger Sendromu Nedir?
Asperger sendromu, günümüzde medikal bir teşhis olarak kullanılmasa da otizm spektrum bozukluğunun bir alt kolu olarak bilinir. Önceden Asperger sendromu olarak teşhis konan bireylere, şu an birinci seviye otizm spektrum bozukluğu tanısı konmaktadır.
Asperger sendromunun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;
Sosyal etkileşimde zorlanma
Tekrarlı davranışlar gösterme
Görüş ve inançlara sıkı bağlılık gösterme
Kurallar ve rutinlere aşırı bağlılık
Bazı otizmli bireyler günlük hayatlarında, işlerinde ya da eğitim hayatlarında diğerlerine göre daha az yardıma ihtiyaç duyarlar. Bunun sebebi ise sözel yeteneklerinin gayet yüksek olması ve kavramsal öğrenmede herhangi bir sorun yaşamamalarıdır. Bu bireylere Asperger sendromu teşhisi konduğu gibi, bazı durumlarda da yüksek fonksiyonlu otizm tanısı konabilir.
Asperger Sendromu Otizmden Farklı Mıdır?
Asperger sendromu 2013 yılından beri tıbbi bir teşhis olarak kullanılmıyor. Artık otizm spektrum bozukluğu başlığı altında değerlendirilen Asperger sendromu, bazı noktalarda otizmden farklılık gösteriyor.
Otizm semptomlarını çok az göstermeleri
Herhangi bir dil problemi yaşamamaları
Güçlü sözel becerileri
Asperger sendromlu kişilerin otizm spektrum bozukluğu teşhisi konmuş bireylere göre farklılıkları olarak listelenebilir.
Asperger Sendromu’nun Semptomları Nelerdir?
Hiperfokus; Pek çok Asperger sendromlu birey özel bir konuya karşı çok yoğun bir ilgi duyar ve onu odak noktası haline getirir. Özellikle çocuk yaşta fark edilen bu semptom, sürekli aynı oyuncakla oynayıp sürekli onun hakkında konuşmak gibi davranışlarla kendisini gösterebilir. Bu yüksek odaklı ilgi, akranlarıyla tek taraflı ve sağlıksız bir iletişime sebebiyet verebilir.
Sosyal ipuçlarını yakalayamama; Karşısındaki kişinin konuyu değiştirme çabasını algılamakta zaman zaman problem yaşayabilirler. Ayrıca kütüphane ya da toplu taşıma araçları gibi yerlerde yüksek sesle konuşmaya başlayabilirler.
Mimikleri ve vücut dilini anlamakta zorlanma; Çoğu otizmli birey karşısındakinin duygularını anlamakta zorluk çeker. Bunun sebebi, vücut dilini ve mimikleri genellikle yorumlayamamasıdır. İkili iletişim sırasında da genellikle göz teması kurmaktan kaçınır, aynı tonda konuşur ve pek az mimik gösterirler.
Motor beceri ve koordinasyon zorlukları; Özellikle Asperger sendromlu çocuklarda koşma ya da yürüme gibi motor becerilere karşı isteksizlik görülebilir. Bir yere tırmanma ya da bisiklete binme gibi koordinasyon gerektiren aksiyonlarda da zorlanabilirler.
Asperger Sendromu’na Ne Sebep Olur?
Beyinde meydana gelen değişimler sebebiyle otizm spektrum bozukluğu semptomlarının görüldüğü biliniyor. Fakat, bu değişimlere neyin sebep olduğu hakkında henüz kesinleşmiş bir bilgi yok.
Genetik faktörler, çevresel toksinlere (kimyasallar ya da virüsler) fazlaca maruz kalma otizme sebebiyet verebilir. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre, erkek çocuklarda otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığı kız çocuklara göre oldukça fazla.
Asperger Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?
Otizm spektrum bozukluğunu teşhis edecek herhangi bir tetkik bulunmuyor. Eğer Asperger sendromunun herhangi bir semptomunu gözlemliyorsanız, bir psikolog ya da psikiyatr ile görüşmeniz teşhis için atılacak en doğru adım olacaktır.
Dil becerileri
Sosyal etkileşimleri
Konuşma sırasındaki mimikler
Başkalarıyla etkileşime girme isteği
Değişime karşı gösterilen tavır
Motor beceriler ve koordinasyon
Bu muayenede bakılacak temel noktalardır. Otizmli bireylerin önemli bir kısmına dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi konmaktadır. Eğer semptomların uyuşmadığını düşünüyorsanız, farklı bir sağlık personeliyle görüşmeniz yararlı olacaktır.
Asperger Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Asperger sendromu, tıpkı diğer otizm spektrum bozukluğu formları gibi, tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Bu bireyler, yalnızca günlük hayatlarında zorlandığı bazı noktalarda yardıma ihtiyaç duyarlar. Teşhisin erken konması, semptomların hafiflemesi için avantajlı bir durum olacağından, özellikle çocuklarda belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor.
Asperger sendromlu kişiler tedavi olarak gösterdikleri semptomları azaltacak terapilere yönelirler. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz
İlaç Tedavisi: Asperger sendromlu bireylerin zaman zaman depresyon ya da anksiyete bozukluğu gibi ilaç tedavisi gerektiren semptomlar gösterdiği biliniyor. Bu sebeple, antidepresan ya da antipsikotik ilaçlara başvurulabiliyor.
Bilişsel davranış terapileri: Negatif düşünce ve davranış kalıplarına karşı kullanılan bir psikoterapi tekniğidir. Anksiyete bozukluğu, depresyon ya da zorlayıcı kişisel problemlerin çözümü için uygulanır.
Konuşma terapileri: Asperger sendromlu bireylerde konuşma zorlukları pke görülmediğinden, çok sık uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Bazı bireylerde ses düzeyi kontrolü için gerekli görülebilir.
Sosyal beceri eğitimleri: Bu eğitimlerde sosyal etkileşim ve iletişim becerileri geliştirilmeye çalışılır. Asperger sendromlu bireylerin sosyal ipuçlarını yakalayamama, beden dili ve mimikleri okumakta zorlanmalarına karşın uygulanan bir tekniktir.
Fizik tedavi: Motor beceri ve koordinasyon sorunları yaşayan Asperger sendromlu bireyler için uygulanan bir tedavi tekniğidir.
Bunların dışında bilimsel olarak faydalı olduğu ispatlanmamış, fakat kullanılmakta olan bazı teknikler bulunmakta. Bunlara örnek olarak;
Müzik ve sanat terapileri; sosyal etkileşim ve iletişim problemi yaşayan Asperger sendromlu bireylerin faydalandığı terapilerdendir.
Masaj terapileri; Kaygı bozukluğu yaşayan Asperger sendromlu bireylerde ksıa süreli de olsa rahatlama yarattığı için etkili bir terapidir.
Akupunktur; Uyku kalitesini ve sosyal adaptasyonu azalttığı düşünüldüğü için uygulanır.
Destek grupları; Asperger sendromlu bireyler ve ailelerinden oluşan bir grubun, fikir alışverişi ve terapilerin seyri açısından değerlendirme yapabileceği bir sosyal ortamdır.
Kommentare