Cerrahi apse drenajı yöntemi ile ameliyat sonrasında gelişen alandaki odağın uzaklaştırılması sağlanır. Apsenin geliştiği bölgenden iltihaplı alanın uzaklaştırılması hedeflenmektedir. Söz konusu tedavi yöntemini anlamak için apsenin ne olduğunu anlamak ve bilmek gerekecektir. Apse, genelde piyojen bakterilerin neden olduğu fokal bir yangı türüdür. Herhangi bir organda ya da dokuda mikroorganizmamalar tarafından oluşturulan iltihabi durumun vücut tarafından sınırlandırılmaya çalışılmasıyla oluşan enfeksiyon odağıdır.
Apsenin büyüklüğüne bağlı olarak belirtilerinde de farklar ortaya çıkacaktır. Bu farklar arasında ateş, ağrı ve kızarıklık gibi unsurlar eşlik eder. Görüldükleri yerlere göre isimlendirme şekilleri de farklılık göstermektedir. Apse drenajı ise antibiyotik ile tedavi edilmeyen unsurlar için cerrahi olarak ve peruktan olarak farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilir.
Apse Drenajı Nedir?
Perkütan apse drenajı ve cerrahi apse drenajı olarak temelde iki farklı başlık altında apse drenajının incelenmesi mümkündür. Sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemi olan apse drenajından ilk cerrahi yöntemdir. Ameliyat sonrasında gelişen apsenin uzaklaştırılması için cerrahi müdahale yapılır. Lokal anestezi, genel anestezi ve spinal epidural anestezi ile ağrı giderildikten sonra hasta steril şartlar altındayken ameliyat ile iltihaplı bölge uzaklaştırılmaktadır. Gerekli görülmesi halinde kateter denilen plastik tüpler yerleştirilerek iltihaplı alanın ameliyat sonrasında da dışarı akması sağlanmaktadır.
Perkütan apse drenajı kapsamında ise çoğu zaman girişimsel radyologlar tarafından işlem yapıldığı görülmektedir. En sık uygulanan bölgeler karın içi apseler, akciğer apseleri ve diğer uzuvlara göre apselerdir. Karın zarı boşluğu, karaciğer, böbrek, dalak gibi organların içinde de gelişebilmektedir.
Apse Drenajı Hangi Durumlarda Yapılır?
Apse boşaltması genelde vücuttaki iltihaplanmaların antibiyotik kullanılarak tedavi edilemediği durumlarda apse drenajı uygulanmaktadır. İlk olarak bu tür durumlarda doktor kontrolünde antibiyotik kullanımı gerçekleştirilmektedir. Bu ilaç tedavisine ek olarak apsenin boşaltılması gereken durumlar ortaya çıkacaktır. Bu durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurularak apse drenajı ile işlem gerçekleştirilir.
Yaygın olarak apse drenajı diş tedavilerinde de kullanılmaktadır. Birçok vakada görüldüğü üzere diş apsesi antibiyotik kullanımı ile tedavi edilememektedir. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür.
Apse Drenajı Ne Kadar Sürer?
Apse drenajı sonrası pansuman ve diğer tedavi öncesi ve sonrası detaylara dikkat edilerek kısa sürede işlem tamamlanabilmektedir. Apse drenajı işlemleri ortalama olarak yarım saat kadar sürmektedir. İşlemi yapacak doktorun deneyimi ve maharetlerinin yanı sıra apse oluşan bölgeye göre de zorluk seviyeleri aratacaktır. Apse drenajı işlemlerinden önce hastanın 6 – 8 saat arasında aç olması gerekecektir.
Hastalara göre değişmekle beraber apse drenajı kapsamında farklı süreler ortaya çıkabilir. İşlem sonrasında ise hatanın genel durumu, drenaj miktarı ve karakterine göre kateter takılabilir. Kanam, işlem sırasında kan dolaşımına iltihabın sızması sonucu gelen üşüme, titreme ya da ateş yükselmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu tür yan etkilerin yaşanmaması için uzman bir hekime en kısa sürede başvurmak gerekecektir.
Apse Drenajı Kaç Günde İyileşir?
Apse drenajı iyileşme süresi farklılık gösterebilir. Cerrahi anal apse ameliyatı ortalama olarak 3 ila 5 hafta arasında tam iyileşme göstermektedir. Vücudun farklı bölümlerinde görülen bu tür sorunlara karşı hastaların tedavi sonrasında dikkat etmeleri gereken unsurlara göre iyileşme sürelerinde de hızlanma görülecektir.
Apse drenajı tedavi edilmediği takdirde ciddi tehlikeleri olan bir durumdur. Örneği diş apsesi ile karşılaşan bir kişinin tedavi olmaması durumunda dişi kaybetme riski ile karşı karşıya kalması mümkündür. Apse drenajı yöntemleri bu kapsamda önemli bir tedavi yöntemidir.
Comments