Akut otitis media, ağrılı geçen kulak enfeksiyonu türüdür. Üst solunum yolu enfeksiyonları arasındadır. Kulak zarı arkasında bulunan alanın iltihaplanması ve enfekte olması sonucunda gelişmektedir. Akut otitis media neden olur? sorusuna bu yazımızda detaylı cevaplar verdik.
Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri, kulak ağrısı şikayetleri ve kulak ağrısının verdiği acı gibi davranışlar genellikle çocuklarda orta kulak iltihabı olduğunu göstermektedir.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Akut otitis media belirtileri oldukça geniş bir aralıktadır. Ağlamak, uykusuzluk sinirlilik halleri, kulak ağrısı, kulakta tıkanıklık hissi, boyun ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, kulaktan aşırı sıvı akıntısı, kusma, ishal, işitme kaybı ve dengede bozukluk gibi semptomlar bebeklerde ve çocuklarda sık görülen semptomlardır.
Akut otitis media neden olmaktadır?
Kulaktan boğaza kadar uzanan boruya östaki borusu denilir. Çocuklarda östaki borusunun tıkanması ve şişmesi sonucu orta kulak östaki tüpünde sıvı birikmesi ile akut otitis media oluşur. Sıvı birikmesi sonucu enfekte gelişir. Yetişkin ve gençlere göre küçük çocuklarda östaki borusunun kısa olmasından dolayı enfekte riski daha yüksektir.
Alerji, grip, nezle, sinüs enfeksiyonları, sigara kullanmak, uzanır vaziyette sıvı tüketimi ve adenoidlerin enfekte olması ya da genişlemesinden dolayı östaki borusu tıkanabilir ya da şişebilir.
Akut otitis media için kimler risk altındadır?
6 ila 36 aylık bebeklerde, emzik kullanmaya devam eden küçük çocuklarda, kreşe yeni başlayan çocuklarda, gelişim sırasında anne sütü yerine biberonla beslenen bebeklerde, sigara dumanına maruz kalanlarda, basınç ya da iklim değişiklikleri yaşayanlarda, yakın zamanda nezle, soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyon geçirenlerde akut otitis media’ya yakalanma riski yüksektir.
Ayrıca genetik faktörlerde akut otitis media’ya neden olabilir.
Akut Otitis Media Teşhisi
Doktorlar akut otitis media’yı teşhis etmek için çeşitli yöntemler kullanmaktadır.
Otoskop
Teşhis sırasında ucunda kamera olan otoskop adı verilen cihazlar kullanılabilmektedir.
Kızarıklık, şişkinlik, kan akıntısı, irin fazlalığı, hava dolu kabarcıklar, orta kulakta sıvı birikmesi ve kulak zarı delinmesi gibi çeşitli faktörler otoskop ile incelenebilir.
Timpanometri
Timpanometri, kulaktaki hava basıncı ve kulak zarının sağlamlığını gözlemlemek için kullanılan cihazdır. Bu cihaz sayesinde teşhis daha rahat edilmektedir.
Reflektometri
Reflektomi testi sırasında hastanın kulağına yakın bir mesafede ses dalgaları yayan aletler kullanılır. Kulaktan yansıyan ses dinlenir ve kulakta sıvı birikmesi olup olmadığı anlaşılır.
İşitme testi
Hastada işitme kaybının olup olmadığını teşhis etmek için işitme testi kullanılmaktadır.
Akut Otitis Media Tedavisi
Akut otitis media genellikle kendi kendine geçebilen bir hastalıktır. Antibiyotik tedavisi genellikle kronikleşmiş otitis media için kullanılsa da çok fazla kullanımı sonucu advers reaksiyonu meydana gelebilmektedir. Bu yüzden ilk olarak çoğu zaman ev ortamında tedavi ve ağrı kesici kullanılmaktadır.
Evde bakım
Enfekte kulağı nemli bezle temizlemek, ağrıların azalması için kulak damlası kullanma, ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanmak hastanın iyileşme sırasında ağrıların hafiflemesi için kullanılabilmektedir.
Orta Kulak İltihabı İlaç
Tablet ağrı kesicilerin yanı sıra ağrı kesici kulak damlası da kullanılabilmektedir. Ancak semptomlarda azalma olmadığı zaman doktor muayenesi gerekir ve genellikle ilaç olarak antibiyotik reçete edilir.
Orta Kulak İltihabı Ameliyat
Hastanın enfeksiyonlara karşı yanıt vermemesi üzerine genellikle ameliyat yapılmaktadır. Akut otitis media için tercih edilen ameliyat seçenekleri ise şunlardır:
Geniz etinin çıkarılması
Hastayı tedavi eden doktorlar enfekte olan kulak enfeksiyonları için geniz etinin alınmasını tercih eder.
Kulak tüpleri
Kulağa takılan bu tüpler sayesinde hava ve sıvı orta kulakta rahat bir şekilde geçmektedir. Bu prosedür çok küçük çocuklar için uygulanmaktadır.
Akut Otitis Media Özet
Akut otitis media hastalığında genellikle semptom görülmeden iyileşme yaşanırken, enfeksiyonların ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Çocuklarda geçici işitme kaybı görülebilir. Yalnız, tedaviden sonra bu işitme kaybı kısa bir süre içinde geçmektedir. Akut otitis media enfeksiyonları, kronik kulak enfeksiyonlarına, genişleyen adenoidlere, kulak zarının yırtılmasına, bademciklerin büyümesine, kolesteatom’a ve konuşmada gecikmelerin yaşanmasına neden olabilir.
Nadiren, mastoidit ya da menenjit gibi hastalıklar da görülebilmektedir.
Akut otitis media nasıl önlenmektedir?
Sigara dumanından uzak durmak, mevsimler pnömokok ve grip aşısı yaptırmak, elleri sık sık yıkamak, bebekleri biberon yerine emzirmek ve bebeklerden emzikleri uzak tutmak gibi yöntemler akut otitis media’ya yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Comments