Ağızda şeker tadı oluşmasının sebepleri farklı unsurlara dayanır. Çoğunlukla karşılaşılan sebepler şunlardır:
Diyabet
Hamilelik
İlaç kullanımı
Reflü
Nöroloji temelli rahatsızlıklar
Soğuk algınlığı
Grip
Kanser
Sinüzit
Enfeksiyonlar
Tonsilit
Yanlış diyet
Düşük karbonhidratlı diyet
Ağızda şeker tadı oluşması ile karşılaşılıyor ise bu durumda mutlaka doktora gitmek gerekir. Eğer tat oluşumu ciddi seviyede karşılaşılıyor ise gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Farklı hastalıklar var ise onların da ortaya çıkarılması hayati önem taşır.
Ağızda Şeker Tadı Oluştuğunda Hangi Doktora Gidilir?
Ağızdaki şeker tadı için doktora gitmek gerekmekte olup gidilen bölüm ilk başta dahiliye olmaktadır. Diyabet gibi hastalıkların tedavisi için de iç hastalıklar bölümüne gidilmektedir. Şeker tadı oluşumu için de öncelikli olarak dahiliyeye gidilmesi gerekir. Bu bölümde yapılacak teşhis ve tetkiklere bağlı olarak farklı bölümlere yönlendirme yapılabilir. Ağzında şeker tadı oluşan kişilerin en yakın zamanda iç hastalıklar bölümünden randevu almaları önerilir.
Ağızda Şeker Tadı Oluşmasının Tedavisi Nedir?
Ağızdaki şeker tadının tedavisi için öncelikle sebep bulunmalıdır. Ağızda şeker tadının oluşmasına sebep olan unsurların bulunması tedaviyi belirleyen etkendir. Ağızdaki şeker oluşumunun sebepleri, farklı hastalıklar olabilir. Dolayısı ile öncelikle teşhis aşamasının tamamlanması önem taşır. Ağızda şeker tadı oluşumu kendiliğinden geçiyor ise diyet gibi yöntemler tercih edilebilir. Ağızda şeker tadı oluşmasının sebeplerini teşhis etmek için uygulanan bazı testler vardır. Bu testler şu şekilde sıralanabilir:
Kan şekeri testi
MR
Tomografi
Kan testleri
Hormon testleri
Bu tadın oluşumunu engellemek için sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. Altta yatan sebepler öğrenildiğinde bu sebeplerin tedavisinin de aksatılmaması önemlidir.
Ağızda Oluşan Tatlar Nelerdir?
Ağızdaki hissedilen tatlar sadece şekerden oluşmaz. Gıdaların tatları beş ana gruba ayrılır ve ağızda bırakılan bu tatlara göre yemeklerin sınıflandırması da yapılır. Ağızda oluşan tatlar şu şekildedir:
Ekşi
Tuzlu
Şekerli
Acı
Umumi
Umumi tatlar ağızda hoş bir tat bırakan tatlardır. Doğrudan ekşi, tuzlu, şekerli ya da acı olarak sınıflandırılmayan grubu oluşturur. Ağızdaki beşinci tat olan umumi, lezzetli tat olarak da isimlendirilmektedir. Ağızda oluşan bu tatlar, gıdaların içerisinde yer alan aromalara bağlı olarak değişir.
Diyabet Şeker Tadı Alınmasına Neden Olur Mu?
Ağızda şeker tadı oluşumu ve diyabet arasında bağlantı vardır. Ağızda şeker tadı oluştuğunda buna sebep olan etkenler çok yönlü olabilmektedir. Ağızda şeker oluştuğunu hisseden kişiler diyabetin diğer belirtileri ile de karşılaşıyorlar ise mutlaka doktora gitmelidir. Şeker hastalığı sebebi ile kişiler tüketmedikleri tatları da bazı zamanlarda hissedebilmektedir.
Özellikle kandaki şeker oranı yükseldiğinde diyabet hastaları ağızlarında şeker tadı oluşmasıyla karşılaşabilmektedir. Diyabet sebebi ile ağızda şeker tadı oluşuyor ise bu durumda kan şekerinin ölçülmesi ve ilgili tedavinin yapılması gerekir. Şeker tadı oluştuğunda kişilerin mevcutta kullandıkları ilaçlar var ise o ilaçları kullanmaları önerilir.
Ağızda Şeker Tadı Oluşması Covid-19 Belirtisi Mi?
Ağızda şeker tadı korona virüsü arasında ilişki olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Ağızda oluşan şeker tadının korona virüsü ile olan bağlantısı keşfedilmemiştir. Korona virüsüne yakalanan kişilerde tat kaybı olur. Dolayısı ile ağızda şeker tadı oluşsa dahi kişiler bu tadı zaten almayacaktır.
Ağızda şeker tadı oluşması ile karşılaşılıyor ise kişiler diledikleri takdirde korona virüs testi yaptırabilirler. Ancak ağızda şeker oluşumu farklı hastalıklar ile ilişkilendirilse de Covid-19 ile bir bağlantısı bulunmamıştır. Bu sebep ile kişiler sebepler arasından Covid-19’u eleyerek diğer hastalıklara ilişkin muayene ve test yaptırabilirler.
Comments