top of page

Adet Gecikmesi, Ağrısı ve PMS

Adet Gecikmesi, Ağrısı ve PMS hakkında bilinmesi gereken her şeyi bu yazımızda sizin için bir araya getirdik.

Adet Gecikmesi, Ağrısı ve PMS
Adet Gecikmesi, Ağrısı ve PMS

Adet Problemleri Nelerdir?


Adet döngüleriyle birlikte, adete yol açan rahatsız edici semptomlarda görülür. Premenstrüel sendrom, yorgunluk ve hafif kramp gibi yaygın sorunları oluştururken semptomlar dönemin başlamasıyla geçmektedir.


Bununla birlikte daha ciddi adet sorunları da ortaya çıkmaktadır. Çok hafif ya da çok ağır kanama ya da adet olamama anormal adet döngüsüne işarettir. Bu anormal adet döngülerinde başka sorunlarda oluşabilmektedir.


Normal adet döngüsü her kadın için farklılık göstermektedir. Sizin için anormal geçen döngü başka kadınlar için normal olabilmektedir.


Görülebilecek birden fazla farklı adet sorunu bulunmaktadır.

PMS (Adet Öncesi Sendrom)



PMS, döneminiz başlamadan bir ila iki hafta önce gerçekleşir. Bazı kadınlar çeşitli fiziksel ve duygusal belirtiler yaşarlar. Diğerleri çok az belirti yaşar, hatta hiç yaşamaz. PMS şunlara neden olabilir:


Sinirlilik, şişkinlik, sırt ağrısı, baş ağrısı, akne, göğüs ağrısı, iştah artışı, aşırı yorgun hissetmek, depresyon, stres, endişe, uykusuzluk, kabızlık, hafif mide krampları ve ishal gibi belirtiler PMSde görülebilir.


Her ay farklı belirtiler görülebilir. Ayrıca görülen bu belirtilerin şiddetinde de değişiklikler olmaktadır. Premenstrüel sendrom rahatsız edicidir ancak normal aktivitelerin yapılmasını engellemediği sürece endişe duymanıza gerek yoktur.

Adet Döneminde Fazla Kanama


Ağır adet dönemleri, kadınlarda yaygın olarak görülen bir adet sorunudur. Menoraji denilen ağır dönemlerde daha fazla kanama gerçekleşir. Ayrıca adet dönemi bu süreçle beraber 5 ila 7 gün fazla sürebilir.


Menoraji genellikle progesteron ve östrojendeki dengesizlikten dolayı kaynaklanmaktadır.

Ergenlik, serviks iltihabı, vajinal enfeksiyon, az aktif tiroid bezi, egzersiz ya da diyette değişiklik, iyi huylu rahim tümörleri düzensiz ya da ağır adet kanamalarına neden olmaktadır.


Kesik Adet Dönemleri



Bazı zamanlarda kadınlarda adet görülmez. Bu duruma amenore denilir. İlk amenorede, 16 yaşına kadar adet görülmemektedir. Bu durum kadın üreme sisteminin doğuştan olan kusurundan, hipofiz beziyle ile ilgili bir sorundan ya da ergenlikteki gecikmeden dolayı kaynaklanır. İkinci amonere ise 6 aydan uzun süre boyunca düzenli adet görülmemesinde ortaya çıkmaktadır.


İştahsızlık, yumurtalık kistleri, aşırı aktif tiroid bezi, aniden gerçekleşen kilo alımı ya kaybı, gebelik, doğum kontol hapının alınmasını durdurmak gençlerde ilk ve ikinci amenore’ye neden olmaktadır


Erken yumurtalık yetmezlikleri, doğum kontrol hapının kullanımını durdurmak, gebelik, emzirme, menopoz ve pelvik inflamatuar hastalık ise yetişkinlerde adet görülmemesine neden olan faktörlerdir.


Adet döngüsünün gecikmesi hamile olduğunuz anlamına gelebilir. Endişeleriniz varsa hamilelik testi yapabilirsiniz. Eczanelerde satılan hamilelik testleri, kadının hamile olup olmadığını belirlemenin en ucuz ve en güvenilir yoludur. Doğru sonuçların alınması için, test yapmadan önce en az 1 gün adetin geçmesini beklemelisiniz.


Ağrılı Adet Dönemleri


Adet dönemleri hafif ya da ağır dönemlerle gerçekleşmez. Premenstrüel dönem esnasında krampların olması normaldir. Ağrılar adetin başlamasında rahmin kasıldığında ortaya çıkmaktadır. Bazı kadınlar ise acayip fazla ağrı yaşarlar. Dismenore olarak adlandırılan aşırıya kaçan adet görmek miyomlar, rahim dışında anormal doku büyümesi ya da pelvik inflamatuar hastalık gibi sorunlarla bağlantılıdır.

Adet Problemleri Nasıl Teşhis edilmektedir?



İlk olarak yapılması gereken şey doktor kontrolüdür. Doktorlar, semptomları ve bu semptomların ne kadar yaşandığını bilmek istemektedir. Adet döngüsünün ne kadar düzgün geçtiğini ve yaşanan semptomların not edilmesi tedaviye yardımcı olmaktadır. Bu notlar sayesinde doktorlar neyin anormal olduğunu anlamak için kullanabilmektedir.


Fizik muayene sonrası pelvik muayene yapılır. Pelvik muayene sırasında üreme organlarının değerlendirilmesi yapılır. Bu muayene sırasında vijananın etrafında iltihaplanma olup olmadığı belirlenmesine yardımcı olur. Altta yatan neden ya da kanser olasılığının azalması için Pap smear uygulanır.


Kan testleri, hormonal dengesizliklerin adet sorununa neden olup olmadığını belirlemede yardımcı olmaktadır.


Adet problemlerinin kaynağını teşhis edilmesine yardımcı olunması için endometriyal biyopsi, ultrason ya da histeroskoi gibi testlerde yapılabilir.


Adet Problemleri Nasıl Tedavi Edilir?


Tedavi, adet döngüsüne neyin neden olduğuna göre uygulanmaktadır. Doğum kontrol haplarını kullanmak; semptomların hafiflemesine ağır dönemlerin düzelmesine yardımcı olmaktadır. Tiroid ya da hormonal bozukluktan dolayı dönemin normal düzeyden daha hafif ya da daha ağır geçmesi durumunda, hormon replasman tedavisine başlanır.


Dismenore hormonla ilgili olsa da sorunun çözülmesi için tıbbı tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin pelvik inflamatuar hastalığının tedavi edilmesi için antibiyotik kullanılır.


Uzun Vadede Sonuçlar Nasıldır?


Periyotların düzensiz olması normaldir. Bu nedenden dolayı semptomların hafif ya da yoğun olması durumunda korkulacak bir durum yoktur. Şiddetli ağrı ya da kan pıhtısı ile ağır bir akış durumunda acilen doktorla iletişime geçilmesi gerekmektedir. Dönemin 21 günden kısa ya da 35 günde daha uzun aralıklarla meydana gelmesi tıbbı yardımı isteyecektir.


Kaynaklar

Kommentare


bottom of page