top of page

Adenoid Hipertrofi Nedir? Neden Büyür?


Adenoid Hipertrofi Nedir?
Adenoid Hipertrofi Nedir?


Adenoid hipertrofinin halk arasında bilinen adı geniz etidir. Burnun arka kısmında yer alan hava geniz denen boşluğa ulaşan bir yola sahiptir. Aynı zamanda üst boğaz adı da verilen geniz bölgesinden geçen havanın yolu boğaza doğru yol aldıktan sonra gırtlağa ve nefes borusuna gider. Geniz bölgesinden orta kulaklara doğru hava taşıma görevi olan östaki adı verilen kanallar orta kulak hava basıncı değişikliklerine ayak uydurma özelliğine sahiptir. Bu yüzden ağızların açık olması ve burundan hava gelmesi havalanma için gerekli bir durumdur.


Geniz eti aynı zamanda savunma dokusu özelliği taşır. Boğazda yer alan bademcikler ile kıyas yapıldığında eşdeğer bulunur. Geniz etinin en çok çalıştığı dönemler çocukluk zamanları diye belirtilir. Girintili ve çıkıntılı bir yapısı olan geniz eti geniş bir yüzeye sahiptir. Bu nedenle dar bir alan söz konusu olsa bile mikroplara karşı etkili bir gücü bulunur. Adenoid hipertrofi içinde söz konusu savunma lenfosit adı verilen hücrelerle salgıladığı çeşitli kimyasal yöntemlerle gerçekleşmiş olur.



Adenoid Hipertrofi Neden Büyür?


Aneoid hipertrofinin büyümesi genetik yapı, çeşitli hastalıkların etkisi ya da çeşitli ortam etkileri ile gerçekleşebilir. Büyümenin nedenleri arasında öne çıkan durumlar arasında kreşler de yer alır. Kreş benzeri ortamlardan alınan çocuklardaki geniz eti büyümesi sorunu kontrol altında tutulabilir. Aneoid hipertrofinin büyümesi sorununun kaynağı tüm vakalarda ortaya çıkmaz. Bununla birlikte adenoid hipertrofin büyümesi sorunu için çocuğu kreş ve okul gibi eğitim kurumlarından almak her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle dikkat edilmelidir.


Adenoid Hipertrofi Büyümesi Hangi Sonuçları Doğurur?


Adenoid hipertrofi büyümesinin sonuçları çocukta çeşitli sağlık sorunları olarak ortaya çıkar. Söz konusu adenoid hipertrofi büyümesi şu gibi sonuçlara yol açar:


Solunum Konforsuzluğu


Aşırı bir şekilde büyüme gösteren geniz eti burun yolu ile solunum yapılan hava yolunda tıkanmaya neden olur. Bunun sonucu olarak uyku sırasında ağzın açık kalması gibi çeşitli durumlar ortaya çıkar. Aynı zamanda yemek yemekte zorlanma, normal bir duruşta ağzın açık kalması ve bazen salya akması gibi sorunlar görülür. Tıpkı yetişkinlerdeki gibi rahatsız olan çocuklar sahip oldukları şikayetleri ifade edemez. Uzun süre devam eden vakalar için tek şikâyet olmaz. Büyüme sürecinde olan çocuklar için ileride daha ciddi sorunlara yol açabilir.



Uyku Rahatsızlığı


Çocuğun uykuda rahatsız ve huzursuz olması şeklinde ortaya çıkar. Birden uyanma sorunu bu hastalıkta bazen gözlemlenir. Uykusunu yeterince alamayan çocuklarda hiperaktiflik durumu kendini gösterir. Bu durum çocuğun günlük hayatına olumsuz etkiler. Bazı çocuklarda uyku esnasında solunumun durmasına neden olan uyku apnesi baş gösterir. Uykuda solunumu kesen bu hastalığın kendini göstermesinde farklılık oluşabilir. Bazı çocukların seyrek soluması gürültülü bir şekilde olurken bazı çocukların soluması daha sık ve az gürültülü olur.


İştahsızlık


Adenoid hipertrofi büyümesi bazı çocuklarda iştahsızlığa neden olur. Geniz etinde bulunan et bazı çocuklarda daha az yemeye neden olur. Bu soruna sahip bazı çocuklar kilolu olabilir.


Büyüme ve Gelişme Geriliği


Uyku kalitesinin düşmesi çocuğun büyüme ve gelişmesini olumsuz etkiler. Uyku sırasında salgılanan büyüme hormonundan mahrum kalan çocuğun büyüme süreci sağlıksız etkilenir.


Çene ve Diş Bozukluğu


Adenoid hipertofi büyümesi sonucu burnundan nefes alamayan çocuklar ağızdan nefes almaya başlar. Bu hastalığa müdahale edilmediği sürelerde ağız ve diş yapısında bozukluk meydana gelir. Söz konusu bozukluklar arasında kubbe damak, üst çenede daralma, öne doğru gelişememe ve orta yüzde basıklık yer alır.


Sinüzit


Burun ve geniz bölgelerinden sarı ya da yeşil renkte, kötü bir kokuya sahip akıntılar görülebilir. Bu hastalık aynı zamanda hafif ya da yüksek ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkar.


Orta Kulak Hastalıkları


Östaki kanalı, geniz etinin büyüyüp baskı yapması sonucu tıkanabilir. Bazı durumlarda ise kimyasal nedenlerden dolayı hasta olmasına sebep olur.


Adenoid Hipertrofi Nasıl Tedavi Edilir?


Adenoid hipertrofi tedavisi için başvurulması gereken ilk yol çocuğu, hastalığı kapabileceği kreş gibi yerlerden uzak tutmaktır. Bunun yanında çeşitli spreyler kullanarak müdahalede bulunmak da mümkündür. Bazı hekimler durumun zamana bırakılması kanaatini taşır. Uygulanabilecek en kesin çözüm ise geniz etinin ameliyat işlemi ile alınması olacaktır. Bu durum anestezi ile yapılan müdahaleyi gerektirir.


Adenoid Hipertrofi Ameliyatı Sonrası Ne Olur?



Adenoid hipertrofi ameliyatından sonra çocuk 1 saat içinde taburcu edilir. Bir süre dinlenmesi sağlanır. Bazı çocuklarda şikâyet olabileceği için ağrı kesici uygulanması gerekebilir. Ameliyatı takiben 3 ya da 4 gün boyunca kalabalığa karışılmaması tavsiye edilir. Bunun dışında herhangi bir kısıtlama ya da ilaç kullanımı gerekmez. Çocuk adenoid hipertrofi büyümesi şikayetinden kurtulup gündelik hayatına dönebilir.

Comments


bottom of page